Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Okra
  2024-02-15 21:59:16, csütörtök
 
 



Az okra (Abelmoschus esculentus) az egyik legnépszerűbb észak-afrikai eredetű zöldség. Ez a növény a mályvafélék családjának tagja, és ehető, zöld hüvelyei miatt termesztik. Cikkünkben szeretnénk megosztani minden fontosabb tudnivalót erről a különlegességről, többek között azt, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak, illetve hogy hogyan termeszthető akár házilag is!

Alapvető tudnivalók az okráról
Pontos származási helye Afrikán belül vitatott, és vannak, akik dél-ázsiainak tartják az okrát, a lényeg azonban az, hogy egy trópusi-szubtrópusi növényről van szó, ami annak ellenére, hogy évelő, mérsékelt éghajlaton csupán egynyáriként termeszthető. Az okra virágai 4-8cm átmérőjűek, és 5 fehér vagy citromsárga szirom díszeleg rajtuk, amelyek tövében egy-egy piros vagy lila folt látható. A növény durván 18cm hosszú hüvelyeket terem, amelyek első ránézésre hosszú, vékony zöldpaprikákra hasonlítanak, azonban ha közelebbről megnézzük őket, akkor láthatjuk, hogy valójában csillag formájú keresztmetszetük van.

A hüvelyekben nagy mennyiségű fehér mag bújik meg. Ez a növény a világ egyik legszívósabb zöldsége, legalább is szárazság és hő szempontjából. Elképesztően jól tűri a vízhiányt és a forróságot, és még az erősen agyagos talajban is eléldegél. Értelemszerűen a túlöntözés, és a fagy könnyedén végezhet vele. Az okrának két fajtája van: piros és zöld. Ezek lényegében csak színükben különböznek egymástól, ízük ugyanis teljesen azonos.

A piros okra kifőzve zöld színt vesz fel. Az okra hüvelyes termései kifőzéskor nyálkás váladékot eresztenek ki magukból, ami ugyan nem túl bizalomgerjesztő, de kifejezetten egészséges, ugyanis oldható rostokat tartalmaz. Sokan ezt azzal minimalizálják, hogy egészben főzik meg a hüvelyeket, nem pedig felszeletelve, de egy rövid pirítással (stir frying) is elkerülhető, hogy túl sok nyálkát eresszenek ki magukból. Egy kevés savas hozzávaló (néhány csepp citromlé, paradicsom, vagy ecet) is segíthet.

Az okra felhasználása gasztronómiában
Habár a legtöbben a padlizsánéhoz hasonlítják az okra ízét, a termés textúrája kétségtelenül más, mint a közismertebb lila zöldségé. A megfőzött okrahüvelyek ránézésre zselészerűvé válnak, így remekül alkalmazhatók levesekben vagy sautékban. Az okra egész termése fogyasztható, a magokkal együtt, csupán a két végét kell lecsippenteni. A hüvelyt ki lehet főzni, befőttnek is kiváló, és akár még nyersen is fogyasztható, így egy valóban sokoldalú hozzávalóról van szó. A Karib-térségben például halas levesekbe szokás tenni. Az okrának a levelei is ehetők, akár nyersen is (például salátákban). A közel-keleten marha vagy bárányhússal főzik össze, míg Indiában vajban sautézott hagyma társaságában találkozhatunk vele, különféle fűszerekkel ízesítve.

Az okra felhasználása gyógyászatban
Az okrát már rég óta alkalmazzák a konyhában, így nem csoda, hogy az emberek már jó ideje tisztában vannak egészségügyi hatásaival is. Leveleit például fájdalomcsillapításra és húgyúti problémák enyhítésére alkalmazták, gyökereivel pedig a szifiliszt kezelték. Az okra nyálkás váladékát plazma helyettesítésére, és helyi hidratálóként is használták már. Kifőzve és vízzel elegyítve hatékony gyógyírnak tartják a gyengeségben és depresszióban szenvedők számára. A mai napig használatos tüdőgyulladás és torokfájás kezelésére, ráadásul egyszerre hat hashajtóként és egyszerre sűríti is a székletet. A következő oldalon mindent elmondok nektek az okra termesztéséről, érdemes lapozni egyet!

Az okra csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt metformin hatóanyag hatékonyságát. A szakértők továbbá megjegyezték, hogy az okra allergiás reakciókat válthat ki egyesekből. Az okra oxalátokat tartalmaz, amik más növényekben is előforduló, természetes vegyületek, és túlzott fogyasztásuk növelheti a vesekő kialakulásának veszélyét. Ez a növény nagy mennyiségű fruktánt is tartalmaz, ami egy olyan szénhidrát, amely hajlamos hasmenést, görcsöket, és püffedést okozni néhány emberben, ezért az IBS-sel kezeltek számára fokozott figyelem ajánlott okrafogyasztás esetén.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: keresztmetszetük, bizalomgerjesztő, különlegességről, helyettesítésére, gasztronómiában, találkozhatunk, kialakulásának, termesztéséről, minimalizálják, zöldpaprikákra, okrafogyasztás, értelemszerűen, depresszióban, padlizsánéhoz, legnépszerűbb, kétségtelenül, lecsippenteni, alkalmazhatók, felhasználása, tüdőgyulladás, felszeletelve, gyógyászatban, hidratálóként, szempontjából, hatékonyságát, cukorbetegség, egynyáriként, termeszthető, csökkentheti, bárányhússal, legszívósabb, egészségügyi, hashajtóként, társaságában, zselészerűvé, hozzávalóról, egyik legnépszerűbb, mályvafélék családjának, lényeg azonban, okra virágai, növény durván, hüvelyekben nagy, világ egyik, erősen agyagos, fagy könnyedén, piros okra, okra hüvelyes, rövid pirítással, kevés savas, okra felhasználása, padlizsánéhoz hasonlítják, okra ízét,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Jó éjt  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Emberként automatikusan értéke...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Gondolatok az életről és szere...  Mosolyogtál már ma?  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Pillangó  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Alvó cica  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  A lelki élet nem arról szól, ....  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Becsüld meg azt amid van,...  Volt egy...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Mindenünk, amink van, amit sze...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Paul David Tripp Április 24  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Föld napja április 22  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Ébredj  A fenyő nem szép fa, (...)  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  A keserű igazság  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esti kép  Gaál Viktor gondolata  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A fenyő nem szép fa, (...)  Két ember becsülete  Alvó cica  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Beney Zsuzsa - Sirató  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Pillangó  Szent György nap  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Paul David Tripp Április 23  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Semmit ne higgy el  Föld napja április 22  Föld napja április 22 
Bejegyzés Címkék
egyik legnépszerűbb, mályvafélék családjának, lényeg azonban, okra virágai, növény durván, hüvelyekben nagy, világ egyik, erősen agyagos, fagy könnyedén, piros okra, okra hüvelyes, rövid pirítással, kevés savas, okra felhasználása, padlizsánéhoz hasonlítják, okra ízét, termés textúrája, közismertebb lila, megfőzött okrahüvelyek, okra egész, magokkal együtt, valóban sokoldalú, közel-keleten marha, szifiliszt kezelték, okra nyálkás, következő oldalon, okra termesztéséről, okra csökkentheti, 2-es típusú, szakértők továbbá, okra allergiás, okra oxalátokat, vesekő kialakulásának, növény nagy, olyan szénhidrát, keresztmetszetük, bizalomgerjesztő, különlegességről, helyettesítésére, gasztronómiában, találkozhatunk, kialakulásának, termesztéséről, minimalizálják, zöldpaprikákra, okrafogyasztás, értelemszerűen, depresszióban, padlizsánéhoz, legnépszerűbb, kétségtelenül, lecsippenteni, alkalmazhatók, felhasználása, tüdőgyulladás, felszeletelve, gyógyászatban, hidratálóként, szempontjából, hatékonyságát, cukorbetegség, egynyáriként, termeszthető, csökkentheti, bárányhússal, legszívósabb, egészségügyi, hashajtóként, társaságában, zselészerűvé, hozzávalóról, hasonlítanak, kifejezetten, elképesztően, gyengeségben, fogyasztásuk, közismertebb, megjegyezték, fogyasztható, okrahüvelyek, gyökereivel, abelmoschus, enyhítésére, alkalmazták, citromsárga, különböznek, hüvelyekben, közelebbről, elkerülhető, fűszerekkel, hasonlítják, szubtrópusi, alkalmazzák, használatos, családjának, természetes, növényekben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.